Hányas faktor?

2016. 06. 23. 11:26
printsend

Küldés ismerõsnek
Captcha

15-ös faktor alatt nem érdemes naptejet vásárolni, de 50 faktor felett sem, mert utóbbiak plusz védőhatása nem igazolt. A legjobb, ha 30-40-es faktorút vásárolunk.

 

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági felügyelet új irányelvei szerint az USA-ban a jövőben csak a legalább 15 faktoros naptejekről szabad azt állítani, hogy védenek a leégés ellen, illetve csökkentik a bőrrák és a korai bőröregedés kockázatát. Az amerikai felügyelet ugyanakkor úgy véli,  nem egyértelmű, hogy a 70-es, 80-as, 100-as faktorszámú naptejek bármilyen speciális csoportnak is különleges védelmet jelentenének, illetve hogy az 50-es faktorú naptejekhez képest valóban plusz védőhatást nyújtanak.

 

Az új irányelv megtiltja továbbá a "vízálló" felirat használatát, valamint kiköti, hogy a naptejeknek mind az UVA-, mind az UVB-sugarak ellen védelmet kell nyújtaniuk. Az UVB- sugárzás a bőr leégését okozza, az UVA pedig a bőröregedésért felelős, és mindkettő növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

 

2016_06_23

 

 

A naptejekkel a legnagyobb probléma, hogy a napozók többnyire helytelenül alkalmazzák őket: nem elég vastagon viszik fel bőrükre.

 

"Ha a naptejet az emberek a hivatalos ajánlások alapján hordanák fel, azaz a bőr minden négyzetcentiméterére 2 milligramm krém kerülne, akkor egy 100 ml-es naptej egy négytagú családnál egy hétvégi balatoni nyaralás során elfogyna. Ehhez képest gyakran még a következő szezonra is jut az idén vásárolt naptejből" - mondja dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense.

 

Amennyiben nem visszük föl a szükséges mennyiséget a bőrünkre, úgy a doboz által ígért fényvédőhatásnak is csak 30-40 százalékára számíthatunk. A bőrgyógyász azt ajánlja, hogy legalább 30-40 faktoros naptejet vásároljuk. Egy 15-ös faktorszámú fényvédő esetében ugyanis normál használat során - fürdés, tusolás, törölközés - a krém viszonylag hamar lekopik. "A vízálló jelző jól hangzik, de hamis védettség-illúziót kelt. A laboratóriumi tesztkörülmények ugyanis nem egyenlőek a hétköznapi használattal, és még ha a vizet állja is a krém egy ideig, a törölközéssel biztos, hogy a védőréteg jelentős részét ledörzsöljük magunkról" - mondja a bőrgyógyász.

 

2016_06_23

 

 

Ne menjünk napra a déli órákban

 

A szakember szerint azonban nem a naptej a káros sugárzás elleni védelem első számú eszköze. A legfontosabb, hogy amikor tudjuk, hogy magas az UV-sugárzás, ne tartozkodjunk a napon. Ha ezt nem tudjuk megtenni, mindenképpen védjük fejünket, arcunkat valamilyen kalappal. Fontos az öltözködés is: fedjük testünket minél nagyobb felületen könnyű, légáteresztő ruhával és ne túrázzunk félmeztelenül.

Ha megengedhetjük magunknak, vásároljunk biológiai fényvédőket, ezek ugyanis a bennük található mikrorészecskéknek köszönhetően nemcsak a leégés és a pigmentáció védenek, hanem a bőr hámsejtjeit és immunsejtjeit is óvják az esetleges genetikai károsodástól.

 

2016_06_23

 

 

Tudtad, hogy mit jelent a fényvédő faktor számértéke?


Az SPF az angol Sun Protecting Factor (napvédő faktor) rövidítése, melyet számokkal szokás jelölni. A szám a fényvédő azon tulajdonságát jelöli, hogy mennyire képes a készítmény a nap okozta bőrpír kialakulását késleltetni a nem fényvédett bőrhöz képest. Ez a védelem tehát az UVB- sugárzásra vonatkozik. Ha például valaki 15-ös fényvédőt használ,  tizenötször hosszabb ideig tartózkodhat a napon anélkül, hogy a bőrén pirosság alakulna ki, mint aki egyáltalán nem használ naptejet.

 

2016_06_23

 

Forrás: Origo

Az oldal megtekintéséhez 9-es Flash Player szükséges
ERRŐL BESZÉLÜNK
Magányos vagy? Ismerkednél? Társat keresel?
Próbáld ki Magyarország legnagyobb társkereső oldalát a Randivonal.hu-t, ahol biztosan te is megtalálod a párodat! Több mint 1.5 millió társkereső keresi párját nálunk! Randivonal, az igényes társkereső!